<<< Kripto tantárgyunk az AIT-nIoT - nemcsak a bizalmasság kritikus >>>

Megvizsgáltam több internetes tartalom-szűrő programot. Ezek olyan szoftverek, amelyekkel a szülő kézben tarthatja, korlátozhatja gyermeke netezését, és távol tarthatja bizonyos káros tartalmaktól.

Egyre több dolgot intézünk Interneten, online. A gyerekek is egyre korábban találkoznak a nettel, és nem csak nekik való, pozitív élményekkel találkozhatnak. Az internetes tartalom-szűrők olyan programok, amelyekkel a szülő korlátozhatja, hogy csemetéje mit csinálhat a neten, illetve nyomon követheti a gyermek internetezését.

Korábban is írtam, hogy ez egy összetett probléma, és nem hiszek a tisztán technológia megoldásokban. A technológia segítségével technológia problémák oldhatóak meg -- és hiszem, hogy más, emberi problémákra a technológia nem nyújthat megoldást, legfeljebb csak eszközt adhat hozzá. Másrészt, nem hiszek benne, hogy automatizáltan jól lehetne szűrni a káros tartalmakat. Talán leginkább azért, mert igen nehéz definiálni, hogy pontosan mi a káros, nem gyereknek való tartalom -- persze van, amikor egyértelmű, hogy valami nem gyereknek való.

Ennek ellenére egy jó szűrőprogram hasznos segítséget jelenthet. Eszközt, amire a szülő támaszkodhat, de csakis amellett, hogy értelmes, egészséges kapcsolatot tart fent a gyerekkel, és rendszeresen beszélnek a kérdésről.

Hogyan vizsgáltam?

  • Minden szűrőprogramnak létrehoztam egy-egy virtuális gépet, így tiszta környezetbe telepítettem őket, egyedül. Nem akadhattak össze más szűrőprogrammal. Windows XP-t használtam, böngészőnek pedig egy friss Google Chrome-ot.

  • Ingyenes, próbaverziókat telepítettem.

  • Alapértelmezett beállításokkal használtam őket, hiszen a legtöbb felhasználó úgysem állítgatja őket.

  • Első tesztként megnyitottam az index-et, és a nyitóoldalon kerestem egy alaposan 18+-os linket, ami egy erősen felnőtteknek szóló videóra mutatott.

  • Második tesztként a Google-lel rákerestem, hogy "Mortal Kombat X Kano fatalities", vagyis egy viszonylag friss, erősen véres játék, legvéresebb jeleneteire. Ha megjelentek találatok, rákattintottam egy Youtube videóra.

  • Harmadikként rákerestem arra, hogy "online poker", és megpróbáltam megnyitni egy-egy oldalt.

  • Negyedikként közvetlenül beírtam a böngészőbe egy-egy felnőtt oldal címét.

  • Végezetül -- ha az eddigieket megfogta -- megpróbáltam szándékosan cselezni is egy kicsit. Erre többnyire nem került sor.

Miket vizsgáltam?

Kiemelem, hogy csak néhány ad hoc vizsgálatot végeztem, amely nem ad teljes képet az egyes termékekről, ez nem egzakt összehasonlítás. Egyik terméket sem árulom, hirdetem, a gyártókkal semmilyen kapcsolatban nem állok. Az alábbiakban rövid vizsgálatok eredményét írom le, mindössze saját, szubjektív véleményemként, felhasználói tapasztalatként.

Dolphin Knight - http://dolphinknight.com/hu/

Talán azért kezdtem a Dolphinnel, mert magyar termék, és az itt nagy előny lehet; így -- elvileg -- előfordulhat, hogy jól hogy felkészítették a magyar nyelv szűrésére. Ha a gyermek magyarul tud, akkor a magyar nyelvet kell szűrni. Hiába szűr egy szoftver angolt profi módon, ha a csemete azt úgysem érti.

  • Nem volt aláírva a telepítő. Biztonsággal foglalkozó szoftverről lévén szó, ez elég helytelen.

  • Telepítés után nem akart működni, licencelési kérdésekre hivatkozott. Utána jött egy mailben egy licenc kulcs is (hol így nevezték, hogy úgy), de csak hosszú- hosszú kutakodás után találtam meg, hova kell beírni. Majd fél óra volt, mire rendesen működött (bár lehet, hogy csak én ügyetlenkedtem).

    Szomorú, amikor egy biztonsággal foglalkozó szoftver egy (hibás/szerencsétlen) DRM megoldás miatt dönt úgy, hogy most nem véd.

  • Amikor már futott, akkor is gond nélkül megnyitotta az index-ről belinkelt pornófilmet. A Mortal Kombat videót is lejátszotta minden fennakadás nélkül. Végül találtam olyan oldalakat is, amelyekről mégiscsak rájött, hogy az nem gyereknek való. Nem volt könnyű, de találtam ilyet. Lényeg: hol működött a szűrés, hol pedig nem, de leginkább nem.

  • Jól használható naplót vezetett róla, hogy milyen oldalakat nyitottunk meg.

  • Le lehet tiltani a képfájlok feltöltését; csak Facebookra is, de egységesen minden oldalra is. Ez jó funkció, ezzel önmagában sok bajtól megkímélhetjük magunkat.

  • Teljesen le lehet tiltani a Facebook használatát. Igaz, más közösségi oldalak is vannak...

K9 - http://www1.k9webprotection.com/

  • Előnye, hogy otthoni használatra ingyenes. Ezzel nemcsak pénztárcánkat kíméljük, de attól is megóvjuk magunkat, hogy pl. a licencünk lejárta miatt álljon meg a rendszer. A rosszul kitalált 'lopásgátló' (DRM) megoldások rendkívül zavaróak, és és idegesítő, ha mindig gondolni kell rá, hogy nehogy lejárjon a licenc. (DRM itt is van, de otthonra nem jár le.)

  • Nagyobb komplikáció nélkül lezajlott a település.

  • Nem volt ikon a taskbaron, így nem volt külső jele, hogy fut a rendszer, csak amikor kiírta, hogy kiszűrt valamit. Ez nem tetszett.

  • Becsületére váljék, a káros dolgokat letiltotta. Sem az indexről belinket pornó-videót, sem a Mortal Kombat felvételt nem engedte megnyitni. Néhány percig próbálkoztam vele, de végül is, nem sikerült úgy igazán becsapnom, a nyilvánvalóan káros oldalakat és tartalmakat mind-mind letiltotta. (Itt is gond nélkül elértem Mortal Kombat leírásokat sőt képeket is, de a gázos videókat következetesen letiltotta.)

  • Később rájöttem: Az egész Youtube tiltva van nála, minden más media streaminggel együtt. Lehet, hogy ez a helyes, de azért a Youtube-on ártalmatlan tartalmak is vannak egy részüket már az iskolához is használtuk. Könnyű úgy szűrni ki a rosszat, hogy minden media streaminget letiltunk!

  • A Youtube károsságáról még lehet vitatkozni, de bizonyos oldalakon eleve a HTTPS-t (biztonságos, titkosított kapcsolatot) is tiltja. Értem, hogy miért: ún. proxyként működik, röptében kapja el és elemzi, a böngésző és a szerver közti forgalmat, így minden böngészővel együttműködik. Ugyanakkor, ha titkosítjuk a kapcsolatot, az keresztbe tesz neki.

    Nem biztos, hogy jó, ha -- a bűnözők nagy-nagy örömére -- nyíltan, védtelenül küldjük ki jelszavainkat, banki adatainkat pusztán azért, hogy a gyermek ne tudjon pornófilmet nézni. Vannak, akik azt pedzegetik, hogy eleve minden kapcsolatnak a biztonságos HTTPS protokollon kellene mennie, ekkor furcsa, ha egy biztonsági szoftver tiltja a HTTPS-t. (Lehetne szűrni a HTTPS-t is, rosszul is, de jól is.)

  • Naplózza, hogy milyen oldalakat nézünk meg, de a napló lényegében használhatatlan, mert nemcsak a böngésző címsorába kerülő oldalak vannak benne, hanem a különböző, hirdetéseket, marketing-analíziseket kiszolgáló és nyomkövető oldalak is. Így épp a lényeg nem derül ki belőle, azaz hogy a gyermek mit akart megnézni.

  • Létezik mindenféle platformra, még okostelefonokra is.

Norton Family

  • Ez a nagyágyú. Sokba is kerül, de cserébe a Symantectől megszokott minőséget usability katasztrófát kapjuk.

  • A telepítés sok hajamba került. Van 30 napos próbaverzió, csak nehéz megtalálni, hol, és még nehezebb letölteni. Utána kiderül, a Mac-et épp nem támogatja, és ezért még letölteni sem lehet rajta. Ehhez hasonló zavaros trükkök, és a Symantec weblap hosszú tanulmányozása után végül is felment a gépre.

  • A Symantec oldal próbált magyarul beszélni, de bár ne tette volna. Igen morbid fordítási hibákkal találkozott az ember, például azt, hogy "first" azt nem mindig "utónév"-nek kell fordítani, legalábbis bizonyos szövegkörnyezetekben némiképp zavaró. Mintha Google Translate-tel készült volna, és ez nem épp a bizalmat növeli.

    Hogy fogja így kiszűrni a káros magyar nyelvű tartalmat?

  • Ez volt az egyetlen szoftver, amelyik kikényszerítette, hogy a gyermeknek külön fiókot kell csinálni. Logikus dolog, bár lehet, hogy sok családban nem így van, és akkor nehezen alkalmazható.

  • Részletesen meg kellett adni, hogy kik használják a gépet, ki felnőtt, ki gyerek, ki hány éves (ez alapján adja az alapértelmezett szabályokat), és ki mely gépeken milyen fiókokat használ. (Igen, több gépet támogat.)

    Nagyon nem tetszett viszont, hogy mindezt a Symantec weboldalnon kellett megadnom, így igen precíz képet adunk a család felépítéséről és a számítástechnikai infrastruktúráról. Vegyük hozzá, hogy naplózni fogják, hogy ki milyen oldalakat néz meg! Értem a mögötte lévő logikát, és azt is, hogy több gépen átívelő, konzisztens szabályrendszert állíthatunk fel, de akkor is úgy gondolom, ez ebben a formában rendkívül intruzív.

    Szerintem a helyes internetezési szokások egyik legfontosabbja, hogy az ember ne adjon meg mindenfélét magáról a felhőben. Ha épp egy biztonsági szoftver/megoldás kér ilyet, az különösen bizarr.

  • Miután aktiváltam a programot egy adott tesztgyerek adott fiókjára, nagy zöld pipa jelent meg, a gyerek mellett, és kiírta, hogy gratulál, ez a gyerek már biztonságban van.

    Micsoda marhaság ez? Jól értem, hogy ezentúl nem kell aggódnom a betegségek, és a bűnözés miatt vagy a közlekedés miatt, a gyermeket egyfajta láthatatlan védőpajzs övezi, amely minden ártó hatástól megvédi? Legfeljebb az Internetét szűröm szegénynek, és max 1-2 dolog ellen lehet biztonságban, naivitás és nem profi azt mondani, hogy na, ez a gyerek már biztonságban van. Épp olyan naivitás, mint az, hogy ha valaki nem használ X terméket, az veszélynek ki a gyereket.

  • Végül szűrés tekintetében: Nekem semmit nem szűrt ki. Semmit, az ég világon. A felhasználói felület egyértelműen megerősítette, hogy az adott fiók védelem alatt áll, de ennek semmi nyomát nem láttam, annyi pornót és erőszakot lehetett nézni a böngészőben, amennyit csak akartam. Kitartóan próbálkoztam, de nem találtam olyan tartalmat, amit tiltott volna. Lehet, hogy csak én rontottam el valamit (persze ha így volt, és nekem túl komplikált egy rendszer, akkor az is baj), és mégsem volt bekapcsolva, de nekem semmit, de semmit nem szűrt ki.

    Az XKCD tornádó-jelzője jutott az eszembe róla, amely ugyan nem jelzi a tornádót, tehát nem látja el alapvető funkcióját, de gazdag, jól testre szabható felhasználói felülete és sokrétű beállítási lehetőségei miatt végül átlagosan 4 pontot ér el az 5-ös skálán...

Összegzés

Továbbra sem hiszek az Internet-szűrőkben. Igaz, eddig azt hittem, hogy habár nem helyettesítik azt, hogy rendszeresen beszélgessünk a gyermekkel az Internet-használatról, de mégis hasznos segítséget nyújthatnak bizonyos esetekben. A vizsgálatot követően ebben is elbizonytalanodtam némiképp.

Jellemző a biztonsági termékek piacára, hogy egyedül az ingyenes szoftver volt használható, és hogy a legdrágább rendkívül intruzív volt, látványosan demonstrálta, hogy működik, de e működést a gyakorlatban nem sikerült kimutatni.

Aki meg szeretné védeni gyermekét az online világ veszélyei ellen, annak a low-tech, humán megoldásokat javaslom.

Ha valaki szeretné, hogy nézzek meg más, ingyenesen elérhető eszközt is, nagyon szívesen!

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.