<<< Célzott vírusok?Onion Routing, Tor >>>

A Mozilla Firefox egy nyílt forráskódú, ingyenes böngésző. Magyar változata is van.

Önálló program, független a levelezőrendszertől (a régi Mozillákban egyben volt a levelezőrendszer és a böngésző), így kisebb és gyorsabb lett.

A Mozillának biztonsági szempontból is sok előnye van. A felhasználók többsége (több, mint 90%) Internet Explorert használ, így a támadások is szinte mindig Explorer böngészőre készülnek. A Mozilla nyílt forráskódú, tehát bárki megnézheti, hogy hogyan készült, hogy működik. Így sokkal könnyebb benne hibát keresni. Ez azért jó, mert így rengeteg ember segíti a fejlesztőket, akik sokkal könnyebben javítják ki a program hibáit. Ugyanakkor, ennek hátulütői is vannak: egy támadónak is sokkal több eszköz van a kezében, ha kihasználható hibát akar keresni.

Nem egyértelmű, hogy a zárt vagy a nyílt forráskód jelent nagyobb biztonságot, de mindkét hozzáállásnak számos híve van. Egy viszont biztos: Önmagában már az is igen jelentős biztonsági előrelépés, ha valaki nem ugyanazt, a hibáktól hemzsegő Internet Explorert használja, amit mindenki más.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.