NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV

amit az elektronikus aláírásról tudni akartál,
csak féltél megkérdezni

Dr. Berta István Zsolt

ISBN: 978-963-08-1168-2, p518,
Microsec Kft., 2011.

Hiszek a tudás szabad áramlásában, így a teljes könyv ingyenesen letölthető, másolható és terjeszthető a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! (CC BY-NC-ND 2.5) licenc szerint.

Kérlek, NE vedd meg a könyvemet. Inkább adj egy kis esélyt szegény fáknak, és a papír helyett használd az ingyenes elektronikus verziót.

Letöltés (PDF, 7,3Mb)

Ha valami miatt mégis nyomtatott, papír alapú példányra van szükséged, a könyvem megrendelhető a bookline.hu könyvesboltjában, vagy megvásárolható közvetlenül a kiadótól, a Microsec Kft. honlapján.

 

A könyvhöz kapcsolódik Az elektronikus aláírásról, egyszerűen című ismeretterjesztő kiadvány. Ez néhány oldalban összefoglalja, amit minden felhasználónak érdemes tudnia az elektronikus aláírásról. Míg a könyv szakembereknek, ez felhasználóknak szól.

 

A könyvről röviden

Az elektronikus aláírás az informatika és a jog érdekes határterületét jelenti. Elektronikus dokumentumainkat felesleges pusztán azért kinyomtatnunk, hogy aláírhassuk őket. Ha speciális matematikai módszerek segítségével kódolunk egy dokumentumot, tisztán elektronikusan, papír használata nélkül is hiteles, jogszabályilag elfogadott aláírást helyezhetünk el rajta. Ennek jogszabályi alapjait az Európai Unióban az 1999/93/EK direktíva fekteti le, amelyet az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvényünk emelt át a Magyar Köztársaság jogrendjébe. A jogszabályok által meghatározott, úgynevezett „minősített elektronikus aláírás” az EU tagállamaiban a kézzel írott aláírásokkal egyenértékű.

Könyvünkben az elektronikus aláírással, a használatához szükséges nyilvános kulcsú infrastruktúrával (public key infrastructure, PKI) és ezek gyakorlatban történő alkalmazásával kapcsolatos ismereteket foglaljuk össze. Elsősorban műszaki szempontból közelítjük a témakört, de annak jogi és gazdasági vonatkozásaival egységesen tárgyaljuk.

Bemutatjuk az elektronikus aláírás matematikai (kriptográfiai) alapjait és az elektronikus aláírás műszaki megvalósításához szükséges tanúsítványok és tanúsítványláncok technológiáját. Felvázoljuk a technológia működéséhez szükséges hitelesítés-szolgáltatókból és időbélyegzés-szolgáltatókból álló intézményrendszert, részletesen leírjuk, hogyan készül és hogyan ellenőrizhető az elektronikus aláírás, illetve milyen kérdésekre kell tekintettel lennünk, ha egy elektronikusan aláírt dokumentumot hitelesen kívánunk megőrizni. Kitérünk a PKI egyéb felhasználási területeire, úgymint a titkosításra és a megbízható partnerhitelesítésre (autentikációra), különös tekintettel a webszerverekkel történő biztonságos kapcsolat kiépítésére. Bemutatjuk, hogyan használható mindez a gyakorlatban, azaz milyen meglévő jogi lehetőségek vannak az elektronikus aláírás használatára, és hogyan célszerű bevezetni az elektronikus aláírást egy ügyviteli rendszerbe. Végezetül néhány elektronikus aláírás használatával kapcsolatos esettanulmányt mutatunk be, köztük a hazai elektronikus aláírás alkalmazások zászlóshajóját, az elektronikus cégeljárás rendszerét.

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.