<<< PKI az adathalászat (phishing) ellen?A megtévesztés művészete >>>

Felhasználói szemmel megfogalmazott elvárásokat olvashatunk az informatikai biztonsággal szemben ezen az oldalon. A szerző elengedi a fantáziáját, és leírja, milyen biztonsági funkciókat, megoldásokat szeretne használni. Nagyon érdekes, hogy milyen egyszerű, "természetes" elvárásokat fogalmaz meg, és ezek mennyire távol állnak a technológia (mai) lehetőségeitől.

Természetesen néhány elvárás ellentmond egymásnak, és néhány (például a "csak az olvashassa el a fájljaimat, akinek és megengedem, még akkor is, ha a fájl már nem az én birtokomban van" vagy a "mondhassam meg, hogy egy fájl meddig maradjon meg és mikor pusztuljon el, és ez vonatkozzon minden egyes példányra, függetlenül attól, hogy azok hol, kinél vannak, és kiknek küldtem el") már önmagában is lehetetlennek tűnik. Ráadásul, az ilyen egyszerű és természetes elvárások szinte biztos, hogy ütközhetnek más hasonló egyszerű és természetes elvárásokkal. A szerző tudatosan rugaszkodott el a valóságtól, talán arra próbál rávilágítani, hogy a csilli-villi technológia megoldások nem mindig azt nyújtják, amit a laikus felhasználó elvár. Így ezek az ellentmondások nem hibái, hanem talán a legfőbb értékei e cikknek.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.