<<< Internetes rövidítésekNetworkshop 2007 >>>

A világháló kezdetben statikus weboldalakból állt, és a felhasználók azokat nézegették, olvasgatták. Később egyre több aktív tartalom került ezekre az oldalakra, fórumok, blogok (mint pl. ez a blog), wikik jelentek meg. Ahogy az Internet fejlődik, a rajta lévő információnak egyre hányada származik a weboldalak fenntartóitól, és egyre nagyobb a súlya annak a tartalomnak, amit a weboldalak felhasználói, látogatói készítenek el és töltenek fel. Ilyen oldal a Wikipedia (lexikon), a YouTube (videó-megosztó hely), és ilyenek a social networking oldalak, mint az iWiW vagy a MySpace. A Time magazin 1927 óta minden évben megválasztja az év emberét, az adott évben a legnagyobb befolyással bíró személyt. 2006-ban az év emberének a fényképe helyén egy tükröződő felület díszelgett: az év embere az olvasó, a világra az átlag internet felhasználók összessége bír a legnagyobb befolyással. Kétségtelen, hogy az utóbbi időben gyökeresen megváltozott a web (ezt nevezik egyesek web 2.0-nak is).

Az Internet fejlődésével az informatikai támadások is fejlődnek, új biztonsági kockázatok jelennek meg. A sokak által használt, tartalom feltöltését is lehetővé tevő weboldalak is új, érdekes támadásoknak nyitnak teret. A manapság "divatos", cross-site scripting támadások gyakran ezt használják ki. Ilyen támadás lehet például, amikor valaki olyan tartalmat helyez el egy weboldalon, amellyel a weblapot megnéző felhasználók gépein futtathat le kódot. Ha a saját, ismeretlen honlapján teszi ezt, az nem annyira súlyos eset, de manapság frekventált, sokak által látogadott weboldalakra is feltölthető tartalom. A támadó nem jut be a webszerverre, nem fér hozzá a szerver erőforrásaihoz, "csak" a weboldal látogatóinak a gépén futtathat le kódot. Az így "megfertőzött" áldozatok esetleg további aktív tartalmakat tölthetnek fel, és további felhasználókat fertőzhetnek meg, így a rosszindulatú kód vírusszerűen is terjedhet. Ez a támadás például a MySpace (egy iWiW-szerű külföldi oldal) segítségével terjedt, és a készítője kb. 1 millió "ismerőst" szerzett a segítségével.

Ahogy a egyere növekszik a kisember-internet-felhasználó tömegek jelentősége, egyre több támadás számára ők, és nem a szerverek jelentenek az igazi célpontot.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.