<<< Online játékok biztonsági kérdéseiPKI: egy ember - egy tanúsítvány? >>>

A kvantumszámítógépek merőben más elvek szerint működnek, mint a ma használt számítógépek, így kvantumszámítógépek segítségével ma nehéznek tartott algoritmikus problémák is hatékonyan megoldhatóak lehetnének. Például, az RSA nevű nyilvános kulcsú kriptográfiai algoritmus biztonsága azon alapszik, hogy ma nem ismert hatékony algoritmus nagy egész számok prímtényezőkre bontására. Kvantumszámítógépek segítségével e probléma hatékonyan megoldható lenne, de a kvantumszámítógépek még gyermekcipőben járnak.

Ezt a kérdéskört vizsgálja ez a blogbejegyzés. Megnézi, hogy ma hány bites számot tudnak kvantumszámítógéppel faktorizálni (a cikk szerint 4 bites számnál tartanak), feltételezi, hogy a kvantumszámítógépek teljesítménye is a Moore törvényhez szerint robbanásszerűen fog növekedni, és ez alapján azt becsüli, hogy még vagy 45 év kell, amíg a 4096 bites RSA is törhető lesz kvantumszámítógép segítségével. Ha kicsit is helyes a becslése, még jó ideig nem kell félnünk attól, hogy kvantumszámítógép segítségvel törik fel a kulcsainkat.

Érdekes a cikknek azon megjegyzése is, amikor a www.keylength.com oldalra hivatkozva azt állítja, hogy a ilyen időtávolságban a hagyományos számítógépekkel is törhető lehet a 4096 bites RSA.

(Megjegyzés: Ebben a témakörben nagyon-nagyon nehéz kicsit is pontos becsléseket tenni.)

A cikk arra a következtetésre jut, hogy a kvantumszámítógépek körül nagyobb a felhajtás, mint amekkora a jelentőségük.

2008-03-31 kiegészítés: A kvantumszámítógépek működéséhez nem értek, e cikk megközelítési módját tartottam érdekesnek, azért hivatkoztam meg. Nem tudom, mennyiben helytálló, ami benne szerepel.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.