<<< Vége a karrierednek, ha betörnek hozzátok?Hash függvények internetes protokollokban >>>

Troy Hunt a saját hároméves kisfián mutatja be, hogy manapság még egy gyerek is fel tud törni egy weboldalt.

A Havij nevű eszközt mutatja be, és - habár a hároméves hacker nyilván csak egy vicc - tény, hogy a mai eszközökkel az is hajthat végre SQL injection támadást, aki nem tudja, mi az, hogy adatbázis, nem tudja, mi az, hogy SQL, és azt sem tudja, mi az, hogy http vagy webszerver. Sőt, a támadáshoz írni-olvasni sem nagyon kell tudni, elég csak kattintgatni. A srác esetén láthatóan az jelenti a fő kihívást, hogy még nehéz rávenni, hogy fel akarjon törni valamit...

Szerencsére a videón látványosan egy erre a célra szolgáló, dedikált teszt-oldalt törnek fel, így még véletlenül sem lehet rásütni, hogy kiskorút rángat bele egy bűncselekménybe. De akkor is érdekes összevetni ezt azzal, amit pl. Bruce Schneier gyerekéről lehet tudni: ő nem keveri bele a családját, vigyáz, hogy ne tegyen közzé semmi személyeset, azt sem lehet tudni, van-e gyereke.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.