<<< Adattárolás felhőben - biztonságosan?Heartbleed <;3 >>>

A Microsoft 2014. április 8-án megszünteti a Windows XP támogatását, ezt követően nem bocsát ki az XP-hez frissítéseket, így biztonsági frissítések sem jelennek majd meg. Sőt, az új biztonsági hibákról sem fogunk ezentúl értesülni. A mai világban, amikor szinte minden gép Interneten csüng, ez nagy veszélyt jelent, méghozzá minél több idő telik el, annál nagyobbat. Komoly, érzékeny feladatra ezt követően nem lehet majd XP-t használni.

A Windows XP 2001-ben jelent meg, és azóta nagyon megváltozott a világ. A modernebb operációs rendszerek számtalan olyan biztonsági elemmel rendelkeznek, amelyek az XP korában még nem léteztek, és utólag nemigen lehet beletoldani őket. Az újabb Windows verziók (pl. a Windows 7 és még a Windows 8 is az idióta csempés felületével) sokkal biztonságosabbak, az XP ma is komoly hátrányt jelent biztonsági szempontból.

Az XP igazi túlélő, közel 13 évet élt. Azt mondják, ezzel több kárt okozott a Microsoftnak, mint az összes versenytársa együttvéve. A Microsoft üzleti modellje az (volt), hogy néhány évente új változatokat hoz ki a szoftvereiből, amiket az ügyfeleinek meg kell vennie. (Régen a szoftverfejlesztéshez sokkal inkább egyszeri költségek tartoztak, még nem volt általános, hogy minden kedden biztonsági frissítést kell kiadni.) Az XP pedig túl jóra sikerült, sokaknak bőven elég volt, nem látták értelmét áttérni valami másra. Ha valaki, hát a Microsoft már régóta meg akarja ölni az XP-t, de ez nem könnyű, mert túl sokan használják. Tanulva az XP-ből, újabban a Microsoft is elkezdte favorizálni a havidíjas konstrukciókat, hogy ne csak úgy lehessen bevétele, ha elad az ügyfeleknek valami újat.

Nyilván nem könnyű kivezetni az XP-t. Azzal, hogy át kell térni újabb operációs rendszerre, sok esetben új hardvert is kell venni, és régi szoftverek sem feltétlenül futnak az új Windowson. (Egy Windows esetén matuzsálemi kor a 13 év, de vannak rendszerek, amelyeket ennél hosszabb időre terveznek.) Ez nagyon messzire vezethet, és a hozzá tartozó költség sokszorosa lehet az új operációs rendszer árának. Biztos, hogy sokan nem vállalják a költségeket, vagy nem vállalják a bonyodalmat, és maradnak XP-n. Tudnunk kell, hogy április 8-a után ez jókora biztonsági kockázatot jelent majd.

Ami biztos, Windows XP a legtöbb rendszerben már nem használható, távozásával egy korszak zárul le.
Windows XP, nyugodj békében!

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.