<<< Cipésznek cipőjeBiztonságos a felhő? >>>

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) egy remek elemzést készített a megfigyelési iparág működéséről.

Hosszú írás, három részből áll. Az első rész azt mutatja be, hogy milyen azonosítók alapján követhetik nyomon az embert akár a neten (pl. ip cím, browser fingerprinting, mobil készülékek), akár a való éleben (pl. arcfelismerés, rendszámtábla-felismerés). A második rész arról szól, hogy milyen módon, milyen rendszerekkel követik az embert, a harmadik pedig a piacot mutatja be, ahol a megfigyelők értékesítik a megszerzett információkat, és ahol kereskednek adatainkkal. A cikk negyedik része arról ír, mit tehetünk mindez ellen (támogassuk az EFF-et).

Elsősorban a marketing-információk gyűjtéséről, és a célzott reklámok mögötti iparágról szól, és többnyire a legális vagy fél-legális megoldásokról. Különösen érdekes, ahogy a netes, és a fizikai világban alkalmazott megfigyelés egymás mellett szerepel, és az is, hogy sok esetben a fizikai világban vagyunk kevésbé védettek.

Műfaját tekintve a state-of-the-art-ot foglalja össze. Aki követi az információbiztonság szakmát, valószínűleg kevés új tényt fog találni benne. Attól még megdöbbentő mindezt így összeszedve látni. Igen, van néhány alapvető technikai lépés, amit megtehetünk a biztonságunk érdekében, és az ember időnként vállonveregeti magát, amikor adblockert használ, vagy kiüríti a böngészőcache-t, de a leírtak ellen bizony nagy nehéz igazán védekezni. Vannak szereplők, akik sok különböző megfigyelési technikát egyszerre használnak, és rendszeresen összevetik ezek eredményeit. Ha kiüríted a cache-t, a cookie-kat, vagy ha IP-címet váltasz, más rendszerekkel akkor is beazonosítanak, és feljegyzik az új címet, és az új cookie-t. Látjuk, hogy az sem jelent megoldást, ha valaki egyáltalán nem használ elektronikát. Ő hiába térne vissza a középkorba, rengeteg olyan pont van, ahol továbbra is megfigyelhetik.

Valószínűleg csak szabályozás jelenthet megoldást, ha jól működik, és ha globális, de legalábbis vonatkozik a nagy tech cégekre.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.