<<< Biztonságos a felhő?Melyik felhőt válasszam? >>>

Egyre többször találkozhatunk a hírekben a kiberbűnözés (cybercrime), kibertámadás (cyberattack) vagy kiberháború (cyberwar) kifejezésekkel, és egyre többször emlegetik laikusok a különféle informatikai támadásokat csak úgy "kiber"-ként. Mit jelent, honnan származik ez a kifejezés, és hogy kerül ide?

Magát a kibernetika szót az 1940-es években alkották a görög kübernétész (kormányos) szóból. A kibernetika a szabályozástechnika egy irányzata, visszacsatolt rendszerekkel foglakozik. A "rendszer" lehet egy turbina, de lehet biológiai vagy társadalmi vagy gazdasági folyamat is. Ez a kifejezés régebbi, mint az informatika.

William Gibson, egy amerikai sci-fi író a nyolcvanas években írt regényeiben (Neurománc, Count Zero és Mona Lisa Overdrive -- együtt Sprawl-trilógiának is hívják) egy disztopikus jövőt képzel el, amelyben a világot egy hatalmas számítógép-hálózat szövi át, és ezt kibertérnek (cyberspace) nevezte el. Gibson világában a legnagyobb kincs az információ; a világot multinacionális cégek irányítják, amelyek a nemzetállamoknál jóval nagyobb hatalomra tettek szert. Az emberiség nagy része nyomorban él; járványok, háború és az elszabadult környezetszennyezés tizedeli őket, de a kütyük eközben mindennapi életük (sőt gyakran testük) részét képezik, és életük egyre nagyobb és nagyobb részét töltik a cyberspace-ben. A cyberspace-ben folyik üzlet, folynak háborúk, és bűnözés is, valamint megjelennek cyberspace cowboy-ok (mai szóval: hackerek), akik különösen értenek a cyberspace-hez és ott keresik meg a napi betevőt mint bűnöző, zsoldos, nyomozó vagy testőr. Gibson a "cyberpunk" műfaj egyik megteremtője.

Egy sci-fi kifejezés szabadult el a köznyelvben, mintha például a Jedi, a Bene Gesserit vagy a mugli kifejezésekkel találkozhatnánk a hírekben.

A kiber többnyire azt jelenti, hogy valami informatikai eszközökkel, számítógép hálózaton és/vagy Interneten keresztül történik. Gyakran negatív összefüggésekben (pl. támadásra) használják, de semmi rosszat nem jelent. Egy informatikus számára viszont minden kiber, és egy mondat jelentése csak ritkán változik meg e szó elhagyásával, így a kiber a gyakorlatban azt jelenti, hogy valaki el akar adni neked valamit.

TL;DR: s/(cyber|kiber)//gi

 

A corresponding entry is available in English.

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.