<<< SMS, mint második faktor?kr!pt - kript.berta.hu >>>

A myaccount.google.com címen tekintheted át Google fiókod beállításait. Néhány nagyon érdekes funkció is elérhető innen:

  • myaccount.google.com/security: Itt találhatóak a biztonsági beállítások. Jelszót változtathatsz, bekapcsolhatod a kétfaktoros autentikációt (utóbbit javaslom, mindenképp kapcsold is be), áttekintheted, milyen készülékekről léptél be, és erővel kiléptethetsz eszközöket. Áttekintheted, mely oldalakra léphetsz be a Google bejelentkezés segítségével, és akár jelszókezelőként is működik (bár javaslom, offline jelszókezelőt használj inkább).

  • myaccount.google.com/find-your-phone: Megkeresheted az elveszett telefonodat, megmutatja térképen, hogy hol van (hol volt utoljára), megcsörgetheted, és távolról le is törölhetsz róla mindent. Természetesen csak addig működik, amíg a telefon a Google fiókodat használja, így egy tolvaj várhatóan kikapcsolja majd ezt. (Akinek profibb megoldás kell, az választhat külön telefon-biztonsági alkalmazást, vagy nagyvállalati környezetben vannak telefon-menedzselő rendszerek.)

  • myaccount.google.com/data-and-personalization: Áttekintheted, milyen Google szolgáltatásokban tárolsz adatokat, milyen eszközökön. Beállíthatod, hogy a Google személyre szabott reklámokat adjon-e, és innen tekintheted át adatait történetét és itt töltheted le adataidat (utóbbi kettőről külön pontban is szólok). Itt tudod átállítani a Google szolgáltatások nyelvét, illetve itt tudod letörölni az adataidat a Google rendszeréből (e funkció GDPR előírás).

  • myactivity.google.com/myactivity: Áttekintheted, mit csináltál korábban. Ez jámbor funkciónak tűnik, de valójában ijesztő, ahogy a rendszer megmutatja (esetleg ábrázolja térképen), hogy mikor merre jártál, de lekérdezheted, mikor milyen kereséseket adtál ki, mikor milyen youtube videókat néztél meg, stb stb. Mivel a telefonod mindig nálad van, akár részletekbe menően rekonstruálhatja életed elég jelentős részét. Mikor akarod mindezt lekérdezni? Akarod-e, hogy esetleg bárki más lekérdezze? A Google célzott reklámokból él, itt belepillanthatsz, milyen alapos profilt készíthetnek valakiről.

    Van itt egy különösen hasznos funkció: kikapcsolhatod mindezt. Ha használsz Google szolgáltatásokat, akkor nem árt, ha tudsz erről a funkcióról (amely alapból be van kapcsolva), és KAPCSOLD KI!

    Lényegében ugyanezek állíthatóak a privacy checkup oldalon, de ott az is állítható, hogy a Google Photos felismerje-e ismerőseid arcát a fényképeken, és kereshess-e a fényképek között arc alapján (pl. "Géza születésnap").

  • takeout.google.com: Egy mozdulattal lementheted/exportálhatod adataidat a Google szolgáltatásokból, akár ha biztonsági mentést akarsz készíteni, akár ha át akarnál költözni valahova máshova. Lementheted a GDrive-od tartalmát, a Chrome könyvjelzőidet és beállításaidt, a GMail leveleidet, a Google Photos-ban tárolt képeket, videókat, a Google Keep-ben lévő jegyzeteidet, stb, stb. Az összes Google szolgáltatásból exportálhatsz itt, köztük egészen egzotikus szolgáltatásokból is. Feltételezem, ez az oldal is a GDPR miatt készült.

    A képeket az eredeti jpg vagy png formátumban, a videókat mp4-ben adja vissza, a levelezésedet mbox formátumban töltheted le, de néhol be is állíthatod, hogy mit milyen formátumban kérsz. Például a Google Docs dokumentumaidat kérheted pl. MS Word formátumban vagy PDF-ben is. A beállításokat többnyire json formátumban exportálhatod.

    Miután kiválasztottad, hogy mely szolgáltatások adatait akarod letölteni, általában időt kér, hogy összecsomagolja a letöltendő fájlokat. Nálam pár perc múlva jelentkezett e-mailen, és adott néhány linket, ahonnan monstre tömörített állományokat tölthettem le. A linkek pár napig élnek.

    Korrekt eszköz, biztonsági mentéseket célszerű ezen keresztül végezni.

  • admin.google.com: Ez egyrészt azért kakukktojás, mert csak fizetős Google fiókokhoz (ún. GSuite fiókokhoz) tartozik, másrészt pedig itt jellemzően mások fiókjait menedzselhetünk és nemcsak biztonsági szempontból. Itt pl. egy vállalat írhatja elő felhasználóinak, hogy milyen erősségű jelszót választhatnak, milyen információkat hozhatnak nyilvánosságra profiljukban, milyen appokat használhatnank, menedzselhetjük eszközeiket, és lényegében a teljes online irodai környezetüket is. Erről most nem beszélek bővebben.

Akit kellően megijesztett a myactivity oldal, az már tudja, hogy a takeout segítségével könnyen kimentheti az adatait, majd a data and personalization oldalon töröltetheti le őket a fiókjával együtt. xD

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.