<<< Nem elég kifizetődőek a DDoS támadások?Harry Potter kiszivárgott a BitTorrenten keresztül >>>

docs.google.com2007-07-06
A docs.google.com oldalon egy irodai alkalmazás alapvető funkcionalitását érhetjük el: szöveget szerkeszthetünk, táblázatot kezelhetünk webes felületen keresztül. Az elkészült fájlok a webre kerülnek, a google oldalán keresztül felhasználónévvel és jelszóval férhetünk hozzájuk. Megoszthatjuk dokumentumainkat más felhasználókkal, és kereshetünk is bennük. Láthatóan a Google azt célozta meg, hogy a keresés mellett teljes irodai környezetet - levelezést, szövegszerkesztést, táblázatkezelést, naptárat, fényképmegosztást - kínál ingyenesen, és ezáltal méginkább központi hellyé válik az internetezők számára.

Ez a cikk az ezzel kapcsolatos biztonsági kérdéseket feszegeti - elsősorban jogi szempontból. Nem arra fókuszál, hogy így egy helyen igen sok adat gyűlik össze valakiről. Nem azt feszegeti, hogy mennyire megbízható-e a szolgáltató, akinél a dokumentumokat elhelyezzük. Nem annak a veszélyeiről ír, hogy a szolgáltató így bármit megtehet a feltöltött dokumentumokkal.

A cikk arról szól, hogy ezek a dokumentumok, táblázatok kikerülnek a felhasználó irányítása alól. Ha azt is mondjuk, hogy a feltöltött, fent szerkesztett dokumentumok a felhasználó tulajdonát képezik, azok a dokumentumok igenis a szolgáltatónál vannak. Arra a kérdésre összpontosít, hogy egy bíróság vagy hatóság a felhasználótól vagy a szolgáltatótól követelheti-e a dokumentumokat, és ha a szolgáltatótól kéri őket, akkor kell-e erről értesíteni a felhasználót.

Magánszemély megteheti, hogy a nem érzékeny adatait ilyen helyen tárolja. Az érzékeny (esetleg vállati) adatokat nem így kell tárolni, feldolgozni.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.