<<< docs.google.comA velencei dózsék választására szolgáló protokoll analízise >>>

A megjelenése előtt néhány nappal az utolsó Harry Potter könyv "kalóz" változata megjelent az Interneten. A könyv a BitTorrent, egy peer-to-peer fájlcserélő rendszer segítségével jelent meg. Úgy működik, hogy ha valaki megoszt egy fájlt BitTorrent segítségével, azt mások kis darabokban tölthetik le, véletlenszerű sorrendben. Mindenki, aki letölt, egyúttal fel is kínálja az általa már letöltött csomagokat mások számára. Így minél többen töltenek le valamit, annál többen kínálják fel azt letöltésre. A rendszer elosztott, nincsen olyan központja, aminek a megsemmisítésével vagy bezárásával lebéníthatnánk. Ez azt eredményezi, hogy ami egyszer felkerül, azt nagyon-nagyon nehéz leszedni. BitTorrentet használni nem illegális; védett tartalmat nem szabad letölteni vele. Van olyan program, amit a fejlesztője BitTorrenten keresztül is terjeszt.

A könyv nem szöveges formában került fel a netre, hanem minden egyes oldalát lefényképezték, és a képeket töltötték fel. Bruce Schneier szerint aki van annyira fanatikus, hogy ilyen formában olvas el egy könyvet, az van annyira fanatikus, hogy később meg is vegye. Szerinte ez a kalózakció nem sok bevételt vesz el a kiadótól, sőt, inkább reklámot jelent a felhajtás. Nagyon nehéz egy könyvet úgy tartani titokban, hogy amint megjelenik, rögtön mindenhol kapható legyen, de előtte ne szivárogjon ki. Túl sok embernek kell előkészítenie a gyártást, szállítást, terjesztést, elég ha közülük csak egy ki akaja szivárogtatni. Schneier szerint nem az a meglepő, hogy a Harry Potter könyv kiszivárgott, hanem az, hogy csak ilyen kevés idővel a megjelenése előtt szivárgott ki.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.