<<< Networkshop 2011 előadásomA Lockheed Martin és a SecurID >>>

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) szabványokat bocsátott ki az elektronikus dokumentumok hosszú távú hiteles megőrzéséről. Ez Magyarországon az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény szerinti elektronikus archiválás szolgáltatásnak felel meg.

Mint az első és legnagyobb hazai archiválás szolgáltató kialakításában résztvevő szakértő, olasz, spanyol és osztrák kollégákkal közösen, egyetlen magyarként én is részt vettem az ETSI szabványok kialakításában.

Két specifikációt készítettünk el:

Az ETSI szabvány masszívan épít arra, hogy az iratok hiteles megőrzését elektronikus aláírás segítségével célszerű biztosítani. (Ez a lehetőség a hazai jogszabályokban, a digitális archiválásról szóló 14/2007. GKM rendeletben is megjelenik.) A specifikációkat úgy készítettük el, hogy lehetőleg minden EU tagállam archiválás szolgáltatói megfelelhessenek neki. Így bár a hazai archiválás szolgáltatásra vonatkozó követelményeknél tágabb lehetőségeket biztosítanak, nem mondanak ellent a magyar jogszabályoknak, így egy magyar archiválás szolgáltató is működhet e szabványok szerint.

Most, hogy megjelentek a témában az EU-s szabványok, ezek várhatóan átveszik majd a hazai, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által kibocsátott, archiválás szolgáltatókra vonatkozó ajánlások szerepét.

 

A corresponding entry is available in English.

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.