<<< EU-s tervezet az e-aláírás újraszabályozásraDon't like... >>>

Cseles fájlok2012-08-07

A PKI tanfolyamainkon szoktam mutogatni ezt a cseles fájlt, amely szintaktikailag helyes BMP és szintaktikailag helyes HTML is egyben. BMP-ként és HTML-ként megjelenítve - természetesen - egészen mást látunk. Aki ezt a fájlt, mint bitsorozatot elektronikusan aláírja, az vajon a HTML tartalmat (nyugta 625 Euróról) vagy a BMP tartalmat (nyugta 16 000 Euróról) írja alá? Nem mindegy. :)

Ez a cikk mutatja be az adott fájl esetén alkalmazott trükköt. (Az ilyen eshetőségek miatt a professzionális aláírás-formátumok, pl. a XAdES esetén nemcsak a fájl bitjeit, hanem annak mime-típusát is aláírjuk.)

A napokban megjelent egy újabb, immár "fullextrás" cseles fájl, amely egyszerre szintaktikailag helyes EXE, PDF, HTML és JAR, és a szerzők szerint sok további fájlformátummal bővíthető. (Feltéve, hogy a formátum megengedi, hogy a tartalom ne a fájl 0. byte-ján kezdődjön. A szerző azt kívánta demonstrálni, hogy ez egy rossz ötlet.) A fájl ebben az ebben a ZIP fájlban lévő EXE.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.