<<< Cseles fájlokPKI események - 2011, 2012 >>>

Don't like...2012-08-08

Szinte minden weboldalon van már Like gomb, amit megnyomva egyből "lájkolhatjuk" (de csúf ez a szó) az oldalt a facebookon. Ez a gomb számos más csilli-villi funkcióval is rendelkezik: megjelenítheti az oldal legfrissebb bejegyzéseit, vagy megmutathatja az ismerőseinket (akár fényképpel, akár anélkül), akik szintén lájkolták az adott oldalt.

Amikor a böngészőnk megmutatja azt a kedves kis Like gombot, a háttérben mellesleg lejelenti a facebooknak, hogy meglátogattuk az adott oldalt. A facebook az én ismerőseimet jeleníti meg, akik lájkolták az oldalt; ebből következik, hogy tudnia kell, ki vagyok, és tudnia kell, melyik oldalon járok, és persze azt is, hogy mikor.

Ha úgy böngészek, hogy közben be vagyok jelentkezve a facebookra, akkor a facebook nyomon követi, és - felteszem - tárolja, megőrzi, hogy mikor melyik oldalon jártam. Ha mindig kijelentkezek a facebookról, akkor ez nem ennyire látványos, de ezzel kapcsolatban sincsenek illúzióim...

Mit tehetünk ez ellen? A Firefoxnak van egy Adblock Plus nevű kiegészítője, ami egy nagyon kellemes jószág: letiltja a hirdetéseket. Különféle listákat gyűjt arról, hogy mi minősül hirdetésnek, ezek alapján blokkolja a hirdetések címeit. Ettől sokkal kellemesebb és drasztikusan gyorsabb lesz a böngészés, így az Adblock Plus szinte mindig megtalálható a Firefoxomban.
Az Adblock Plus felokosítható, hogy blokkolja a facebook Like gombjait!

A legegyszerűbb megoldás, ha - az Adblock Plus telepítése után - ellátogatunk a squirellconspiracy.net oldalra, és a "Download subscription" gombbal telepítjük a Facebook Privacy List szűrőlistát.

A szűrőlista egyébként ezeket a szűrőket telepíti a Firefoxba, a különösen paranoiásak ezt akár kézzel is betehetik. A Google Chrome felhasználóknak itt egy útmutató.

A facebook innentől kezdve is működik, de már nem ágyazódik bele a különféle weboldalakba, így - talán - kevesebbet tud róla, hogy mikor merre járunk.

Más:

  • Szintén ajánlott bekapcsolva tartani a böngészők "privát böngészés" funkcióját. Firefoxban: Beállítások / Adatvédelem / Nem jegyzi meg az előzményeket. Így csak azt jegyzi meg a róka, amit külön könyvjelzőzünk; a könyvjelzőinket pedig menthetjük, szinkronizálhatjuk pl. Firefox Sync-kel.

  • Aki úgy szokott böngészni, hogy közben be van lépve a Google-be - pl. azért, mert GMail levelezést használ - anak ajánlott felkeresnie a www.google.com/history oldalt, ahol remek áttekintést olvashat arról, hogy mikor milyen kereséseket futtatott...

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.