<<< Hash függvények internetes protokollokbanMunkahelyváltozás >>>

Ez a index.hu-s cikk arról szól, hogy bár az Internet decentralizált, azaz nincsen olyan központja, amit elpusztítva a teljes net megbénítható lenne, a Sandy hurrikán hatására mégis sok weboldal elérhetetlenné vált. Maga az Internet hiába decentralizált, a rajta lévő lévő szolgáltatók egy-egy csomópontot jelentenek. Ráadásul a szolgáltatók szívesen települnek szerverfarmokba, azaz sokan egy helyre, és egy-egy népszerű szerverfarm kiesésével sokan érzékelik a problémát.

A komolyabb szolgáltatók felkészülnek a katasztrófahelyzetekre, és nem egyetlen helyszínről nyújtják a szolgáltatást. Rendelkeznek tartalékhelyszínnel, tartalékrendszerrel, amire át tudnak kapcsolni az elsődleges rendszer kiesése esetén. Ez nem triviális dolog, gyakran hiába van tartalékrendszer, éles helyzetben néha mégsem sikerül üzembe állítani. Ilyenkor sok múlik azon, hogy a szolgáltató felkészült-e, és végre tudja-e hajtani zökkenőmentesen a katasztrófatervét.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.