<<< Antivirus: Halott vagy csak pihen?Információbiztonsági állás >>>

Korábban írtam a Cryptonite nevű előadássorozatról. Ez a Hackerspace Budapest kezdeményezése, egy kriptográfiával foglalkozó önképzőkör.

A múlt héten én is tartottam előadást a Cryptonite-on, két témáról beszéltem:

  • Ember a gép ellen - Ha nem áll rendelkezésre (megbízható) számítógép, képes-e, illetve milyen módon képes az ember max. papír-ceruza eszközökkel tudunk-e "erős" titkosítás/hitelesítés megvalósítására. A szakirodalomban e terület human-computer cryptography vagy pencil-and-paper cryptography néven szerepel.

  • Alternatívák a PKI-alapú SSL-lel szemben - Itt egyrészt a CA/Browser Forum egységesítési kezdeményezéseiről beszéltem, másrészt a CA hierarchiától gyökeresen szembemenő gondolatokról pl. amit a Certificate Patrol vagy a Perspectives/Convergence valósítanak meg. A hallgatóság még a MonkeySphere-t említette, mint hasonló kezdeményezést.

Frissítés: Az előadásom videón is megtekinthető.

 

A corresponding entry is available in English.

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.