<<< winget: Windows csomagkezelőAWS Certified Solutions Architect - Associate >>>

Ingyenesen elérhető Paul van Oorschot Computer Security: Tools and Jewels című angol nyelvű könyve. Az információbiztonság IT, azaz technológiai oldaláról ad tömör, de átfogó áttekintést. Friss munka, 2021 júniusában jött ki a második kiadás. A szerző honlapjáról tölthető le PDF formátumban, a második kiadást célszerű letölteni.

Kerestem már hasonló művet, nem könnyű olyat találni, amely jó összefoglalót ad, könnyen olvasható, friss, és ráadásul ingyenes. Beleolvastam pár fejezetbe, nagyon tetszett.

A fülszöveg szerint lényegében semmilyen előismeretet sem követel meg, de precíz, és belemegy a részletekbe is, ugyanakkor nincsenek benne sem matematikai levezetések, sem hosszú forráskód-részletek.

Úgy gondolom, Oorschot könyve remekül használható IT biztonsági szakemberek számára -- könnyű, magas szintű áttekintésként. Ugyanakkor jó lehet tankönyvnek is az IT biztonság iránt érdeklődő (elszánt) olvasók számára is, bár számukra várhatóan nem könnyű olvasmány -- épp azért mert egyszerre tömör és részletes, sok fogalmat vezet be, és elég gyorsan.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.