<<< Ingyenes IT security szakkönyvLattice-based crypto - helyzet >>>

Letettem az Amazon Web Services AWS Certified Solutions Architect - Associate vizsgáját.

Felkészülésként az Udemy-n végeztem el ezt a tanfolyamot. Ez egy monstre, 26 órás kurzus, de csakis ajánlati tudom. A tanár, Stephane Maarek rendkívül logikusan és érthetően magyaráz, és természetesen AWS-ben is nagyon profi. Végigcsináltam a tanfolyam hands-on gyakorlatainak egy részét (ezek többsége az AWS ingyenes kerein belül marad, kivéve ahol külön szól Stephane, hogy nem), és sokmindent területen ki-ki próbáltam ezt-azt, ahol valami különösen érdekelt. Ezen kívül sok-sok tesztet csináltam. A tanfolyamhoz tartozott egy tesztsor, és ebben a csomagban volt még hat. Ezeket mind megcsináltam.

A vizsgát a Person VUE rendszerén keresztül tettem le, otthonról. Kényelmes volt, hogy nem kellett elmenni egy vizsgaközpontba, de rendkívül macerásak az online vizsgázás szabályai (pl. át kellett rendeznem a szobámat, hogy megfeleljen a követelményeknek), így összességében nagyon stresszes volt az egész, hajlok rá, hogy legközelebb inkább elmegyek egy vizsgaközpontba. Nagyon szimpatikus volt, hogy nem angol anyanyelvűként +30 perce jár nekünk az AWS vizsgákon. Szinte minden kérdés egy szituáció rövid leírása, és ezt alaposan el kell olvasni, mert egy-egy szó dönti el, melyik a helyes válasz.

A három nagy felhő-szolgálató vizsgarendszerei (Amazon AWS, Microsoft Azure, Google GCP) hasonló felépítésűek:

  1. A fundamentals a belépő szint, ez kb. annyit jelent, hogy valaki "értelmes beszélgetést tudjon folytatni" felhő területen.

  2. Az associate szinthez alaposan ismeri kell a szolgáltató működését és termék-palettáját, és szerintem csak úgy lehet átmenni rajta, ha valaki érdemben is használta a szolgáltatót.

  3. A professional szint a legmagasabb.

Az associate és professional szinteken van rendszertervező (architect), fejlesztő (developer) és üzemeltető (operations) irány, illetve (általában magas szinteken) vannak specializációk (pl. security).

Mindhárom szolgáltatónál végeztem már el fundamentals kurzust, MS Azure esetében tettem is AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals vizsgát (mert kaptam egy kupont ingyen vizsgáhozi xD). Az a tapasztalatom, hogy a fundamentals szintű kurzusok többnyire elképesztően unalmasak, felsorolják a szolgáltatásokat, és amint valami kezdene érdekes lenni, rögtön továbbugranak. Azt javaslom, hogy aki komolyan foglalkozni akar felhővel, az associate szintet célozza meg elsőnek. (Ott is továbbugranak a vizsgához szükséges szint után, de az egyrészt később van, másrészt legalább adnak kiindulópontot a további kísérletezéshez.)

Többször is írtam már felhőkről, és felhő-biztonságról, meggyőződésem, hogy ez a terület az IT jövője, és az IT biztonság sok helyen nagy mértékben a felhő biztonságos használatáról szól majd.

 

 

 
Ez az én személyes honlapom, amit itt írok, az az én saját, személyes véleményem, nem feltétlenül egyezik a munkahelyem véleményével. A blogomban szereplő tartalom a Creative Commons CC BY licenc szerint (azaz a szerző és a forrás megnevezésével) szabadon felhasználható.